PROJECT MALIARAS

PROJECT MALIARAS

Παράγοντες Καταστροφής της Γης

Δεν είναι λίγες οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχει «γεννήσει» η κινηματογραφική βιομηχανία, με θέμα την καταστροφή της Γης.
Κι ενώ όλα αυτά τα σενάρια βασίζονται στην αστείρευτη φαντασία ορισμένων ταλαντούχων σεναριογράφων και σκηνοθετών, υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες που εκφράζουν (πραγματικές) ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη μας.
Δείτε παρακάτω μερικές από τις τρομακτικές, επιστημονικές προβλέψεις για το μέλλον της Γης και της ζωής επάνω σε αυτήν.

Υπερθέρμανση του πλανήτη

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή με την οποία είναι αντιμέτωπος ο πλανήτης, όπως συμφωνούν πολλοί επιστήμονες.
Εξαιτίας αυτής οι ακραίες καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της Γης μπορεί να γίνουν ακόμη πιο ακραίες.
Η κλιμάκωση των αλλαγών αυτών θα μετατρέψει τη Γη αναμφισβήτητα σε ένα αφιλόξενο μέρος για να ζει κανείς.

Αστεροειδής


Υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες που φοβούνται, ότι αυτό που έχει γίνει σενάριο στο Χόλιγουντ, μπορεί όντως να συμβεί στην πραγματικότητα: ένας αστεροειδής να εξαφανίσει τη Γη.
Άλλωστε όπως προτείνουν ορισμένοι ειδικοί, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν όταν ένας αστεροειδής συγκρούστηκε με τη Γη.

Απειλή πανδημίας

Νέοι παθογόνοι μικροοργανισμοί εμφανίζονται κάθε χρόνο. Πρόσφατα είχαμε τα κρούσματα με SARS (οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), τη γρίπη των πτηνών και τον κορονοϊό MERS στη Σαουδική Αραβία.
Μια θανατηφόρα ασθένεια θα μπορούσε να μεταδοθεί σαν «αστραπή» στον διασυνδεδεμένο πλανήτη μας.
Η απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας είναι πολύ πιθανή.

Μηχανική/τεχνητή καταστροφή

Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι οι μόνες που φοβίζουν τους επιστήμονες.
Το 2011 η επιστημονική κοινότητα συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη ότι ερευνητές είχαν κατασκευάσει μια μεταλλαγμένη εκδοχή του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1, η οποία ήταν μεταδιδόταν μέσω του αέρα σε κουνάβια.
Αυτό πυροδότησε φόβους ότι τεχνητές, θανατηφόρες ασθένειες θα μπορούσαν κατά λάθος να ξεφύγουν από τα επιστημονικά εργαστήρια, ή ακόμη και να απελευθερωθούν σκόπιμα, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Μύκητες


Αν και οι βακτηριακές απειλές είναι επικίνδυνες, οι μύκητες είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι, υποστηρίζει ο David Wake, επιμελητής του μουσείου σπονδυλωτών και ζωολογίας στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. 
Ένας ισοδύναμος θανατηφόρος μύκητας που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στον ανθρώπινο πληθυσμό θα ήταν… παντελώς καταστροφικός καθώς οι επιστήμονες δε γνωρίζουν το ίδιο πολλά για την αντιμετώπιση των μυκητιασικών λοιμώξεων, όσο για τις βακτηριακές.

Πυρηνικός πόλεμος

Πολλοί επιστήμονες εξακολουθούν να εκφράζουν φόβους ότι το τέλος της Γης θα προέλθει από έναν πυρηνικό πόλεμο… αν τα πυρηνικά όπλα που διαθέτουν πολλές χώρες του κόσμου πέσουν σε «λάθος χέρια».

Επιδρομή από ρομπότ

Μπορεί ο «Εξολοθρευτής» να είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως οι δολοφονικές μηχανές δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.
Πολλοί επιστήμονες της πληροφορικής πιστεύουν ότι η εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη είναι κοντά.

Υπερπληθυσμός

Το 18ο αιώνα ο Thomas Malthus είχε προβλέψει ότι η αύξηση του πληθυσμού της Γης θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικό λιμό και επιβάρυνση του πλανήτη.
Βέβαια, δε συμφωνούν όλοι με την άποψη αυτή: αρκετοί εκφράζουν την άποψη ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού θα σταθεροποιηθεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, και πως η ανθρωπότητα θα βρει τον τρόπο να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες.


Στο παραπάνω βίντεο βλέπουμε πώς μία μαύρη τρύπα μπορεί να ρουφήξει τη Γη.
Μία μαύρη τρύπα μπορεί να έρθει κοντά στη Γη από οποιαδήποτε κατεύθυνση και οποιαδήποτε στιγμή.

Το φαινόμενο της πεταλούδας

Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα: μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.

Μερικές φορές, το φαινόμενο της πεταλούδας παρερμηνεύεται στην κοινή αντίληψη. Για παράδειγμα, η ιδέα ότι κάτι τόσο ασήμαντο όσο μια πεταλούδα μπορεί να "προκαλέσει" έναν τυφώνα (ή να τον αποτρέψει) έχει θεωρηθεί από κάποιους ως επιχείρημα υπέρ της άποψης ότι ένα "ασήμαντο" άτομο, μια "περιθωριακή" ιδέα ή ένα φαινομενικά άσχετο γεγονός υπάρχει σημαντική πιθανότητα να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Ιστορίας. Ωστόσο, η ουσία της συμπεριφοράς ενός χαοτικού συστήματος είναι ότι, στην πράξη, είναι απρόβλεπτη σε "βάθος χρόνου". Συνεπώς, ενώ πράγματι ένα ασήμαντο γεγονός μπορεί να αλλάξει άρδην την πορεία της ιστορίας, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε ποια θα ήταν η εξέλιξη του συστήματος χωρίς το γεγονός και άρα, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τις ενέργειές μας ώστε να πετύχουμε ένα επιθυμητό σημαντικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου - μπορούμε να προγραμματίζουμε αποτελεσματικά μόνο μέχρι τον χρονικό ορίζοντα που χαρακτηρίζει το σύστημα. Η γνώση ότι ένα ασήμαντο γεγονός οδήγησε σε κάτι "μεγάλο" μπορεί, μερικές φορές, να αποκτηθεί εκ των υστέρων, αν και συνήθως ακόμη κι αυτό είναι αδύνατον.






Αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε μαθητές της Α', Β' και Γ' Γυμνασίου και Α' Λυκείου:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου